20. marts 2022

Atlantvolden

Foredrag med Flemming Jensen

Søndag den 20. marts kl 14 – 16

Flemming Jensen er tidligere formand for Besættelsesmuseet i Aarhus. I -90’erne var han del af en gruppe at amatørhistorikere, der, for Skov- og Naturstyrelsen, registrerede tyske efterladenskaber fra besættelsen. Flemming Jensens ansvarsområde var Aarhus Amt. 

Da dette projekt stoppede, fortsatte deltagerne arbejdet på privat basis. Flemming deltog i grupperne, der registrerede flyvepladserne Skrydstrup og Karup for Forsvaret. For nuværende er de i gang ved Tirstrup.

Der er en forening, der driver et forum på Nettet om Atlantvolden.

Privat er han pensioneret skibsfører fra Århus-Kalundborg-overfarten og bor i Aarhus.”

 Atlantvolden er en forsvarslinje opført langs Europas vestkyst under 2. verdenskrig, fra Norge til Spanien

Ideen om en uigennemtrængelig befæstning var udtænkt af Hitler selv.

I al tysk propaganda blev Atlantvolden hyppigt fremstillet som en ubrydelig mur af betonstillinger, spækket med artilleri og bemandet med loyale tropper. Sandheden var en anden, idet Atlantvolden hovedsageligt bestod af en række befæstede støttepunkter, og elitetropperne på det tidspunkt kæmpede en vigtigere kamp mod Stalins Røde Hær. 

Atlantvolden var derfor fortrinsvis besat med soldater, der enten var på rekreation efter kampskader, havde skavanker af den ene eller anden art, var for gamle eller for unge til fronttjeneste, eller sågar var krigsfanger, der var undsluppet fangenskab ved at melde sig til den tyske hær.

Kom og hør om dette kæmpemæssige projekt.

Pris medlemmer: 50 kr / Pris ikke medlemmer: 75 kr., inkl.  kaffe/te og kage

Tilmelding: ingen

Arangementet er støttet af Syddjurs Kommune